Wednesday, December 10, 2008

stuudioraport8



Laup hommikul jõudsime teha ühe loo kitarrid kui oli aeg asjad päevaks pakkida ning minna RC-sse transat tegema. Oli suht lebo päev kui mitte arvestada seda et laupäeva öösel sai päris hilja koju ja pühapäeval ootas 10.30 stuudio.......

Q&A3

Q: Cool, kust see Ashdown välja võluti?
Aga kidravõimu draiv on siis parem kui basskitarrile mõeldud draivid? Okei ma saan aru, et SVT draiv võibolla jääb lahjaks, kui sa tahad hea madala otsaga rajale mingi hästi draivise träki juurde lasta, aga igasuguseid bassi draiviasju on ju olemas küll. Mul lihtsalt veidi raske aru saada, miks kidravõim see kõige parem stuudiolahendus on antud juhul.
Pärast miksi võiksid visata mingi loo partiide listi, et mis siis lõpuks peale jäi (a'la Laney mikriga, reampitud bass Ashdownist, 17 vokaali, trummi mikker teisel pool Pärnu mnt'd jne) :)

A: head inimesed Pillipood.ee-st aitasid. Lehvitan Gunnile siitpoolt.
Kidravõimu draiv on naturaalne. Läbi kidravõimu laskmine by default lõikab ära madala otsa ja jääb alles persest hammustav urin ja täpselt seda ma taga ajangi.
Need igasugused bassidraiviasjad on siiski keemia ja ei kõla mitte kuidagi niimoodi nagu oleks bass läbi lahti keeratud marshalli lastud ntx. Ma ei väida et draiviplokkidel ei oleks kohta, on küll aga kui saab paremini siis tuleb seda üritada. Minu MXR on hädaabinõu olukorras kus lihtsalt ei ole võimalik vedada kaasas livedel kahte stäkki ja neid mikkida :-)
Ma kujutan ette et päris detailset nimekirja ma ei suuda träkkide kaupa teha sest ma ei ole kindlasti nonstop miksamise juures. Usaldan inimesi.

Q&A2

Q: huvitaks ka, mis võimud kasutusse lähevad bassisignaali reampimisel.
A: Ashdowni Mark Kingi võim ja kapid ning Ampegi SVT sett

Q: Räägi lähemalt sellest bassi läbi kidravõimu laskmisest. Millise efekti see lõpptulemusse annab? Tehakse seda tihti, äkki oskad näitedki tuua, mida kuulata võiks?
A: point on saada bassile draivi ilma madalat otsa kaotamata, näitena võid võtta misiganes rokki alates John Entwistlest alates. Tehakse seda üsna tihti. Lives mängin ma koguaeg oma MXRiga millel on draiv sisse ehitatud. Ma tahan stuudios saada sarnase tulemuse aga lihtsalt kvaliteetsemalt.

Q: Kidra lindistamise kohta tahan küsida. Mida annab see 6 tracki korraga lindistamine? Kuidas ja milleks neid ära kasutatakse?
A: igal mikrofonil ning igal mikrofoni positsioonil on oma saund ja nüansid mida on hiljem träkke miksides oluliselt lihtsam kasutada kui et üritada sama tulemust 1 mikrofoniga saada.......mis on pealegi võimatu. Sa ei saa kunagi SM57-ga sellist kõrget otsa nagu üks korralik kont pakub etc etc....... selleks ka mitu võimu.
Alternatiiv oleks mängida sama partiid 7 korda erinevate saundidega aga mitme võimuga saab selle tulemuse sama massiivse aga TÄPSEMA.
Kuigi me kindlasti dubleerime ka enamus kidrakäike, kindlasti aga teise saundiga, lõpuks saab olema kitarri päris palju ning nad mängivad tihtipeale oma osa ka harmoonias et kokku tuleks muusika mitte lihtsalt üks kidrakäik.
Lisaks veel on alati mõtekas lindistada niipalju kui võimalik et pärast miksates ei peaks avastama et krt, mingi detail on puudu.

Q&A

Q: Ma tean, et see linti ei läinud, aga kelle Stingray see on seal?
A: Kummardus läheb Kostjale Aidesest.

Q: Kas on plaan miksamisel teha ka midagi stiilis bassisound kaheks rajaks, ühele softist draivi natuke peale panna ja siis kokku lasta?
A: signaali reambime ning ma lasen selle kindlasti läbi bassi ja kidravõimu ning võtame üles üsna mitmele rajale asja. Mõnes kohas saab olema päris kreisi bassisaund ning draivi saab olema ka labidaga.

Q: "Ma saan küll aegajalt selle kaela kahekorra üles puua aga tulemused räägivad enda eest." Ma ei saa aru sellest??
A: et siis passivhelipeadega pilliga tuleb rohkem kätel tööd teha et sama laksu kätte saada

Q: Tglt räägi sissemängimisest ka. Et Andy lasi kliki järgi trummid sisse ja siis te mängisite kitarri ja bassi korraga peale pärast?
A: meil olid kõik lood demotud üksikasjalikult enne ning stuudios tegime läppariga demost ilma bassi ja trummita mixdowni ning Andy mängis selle järgi asjad sisse. Kui trummid olid purgis siis jah asusime koos kitarri ja bassi mängima.